2009. november 24., kedd

The Thin Red Line - Episode One

A sorozat célja, a non showdown winnings, azaz a "redline" javítása. Az első részben teóriákról van szó, a sorozat további részeiben Grindmode session-ökön keresztül fejti ki gondolatait..

Ha a non-showdown winnings-ünk (NSDW, redline) negatív, vagy éppen lefelé tart még nem biztos, hogy leak van a játékunkban. Ugyanis ez nagyban függ az ellenfelek játékstílusától is. Például ha egy olyan bot ellen játszanánk aki soha sem foldol, akkor a redline nyilván soha nem nőhet. A microstakes cs fishek ehhez a bothoz nagyon hasonló módon játszanak, ezért negatív NSDW mellett is el lehet érni magas winrate-et. A negatív NSDW onnantól lehet probléma, amikor már smalls stakes-en játszunk regularok ellen. Egy regulart nehéz lesz showdown-ban megverni, mert az esetek nagy részében jó lapot fog mutatni.

Grindmode bemutat egy grafikont, ahol alacsony téten (NL200-) a blueline magasabb volt mint a redline, de amint feljebb lépett (NL200+), a redline nagyon megelőzte az blueline-t.

Tévhit, hogy a magas NSDW a sok blöff miatt van. Sok játékos akinek lefelé tart a redline-ja, úgy próbál meg ezen javítani, hogy elkezd blöffölgetni. Ez nagy hiba, ugyanis a NSDW csak egy része jön a blöffből, a többi része a valuebetekből, azon belül is elsősorban a thin postflop vbetekből jön.

Bluffcatching jó a redline-nak, de rossz a blue line-nak. Mert ha megadtad a betet, akor max. a blue line csökkenhet, de a red stagnál. Ha viszont dobtál, akkor a red line csökken a blue meg marad ott ahol van.

Ismeretlenellenfél ellen úgy kezdünk el játszani, mint egy átlagos játékos ellen, minél több infot szerzünk róla, annál jobban eltérhetünk ettől a játéktól. Sok játékos nem tér el az alapjátékától, ez hiba.

Preflop eltérések: opening
A rangeknél két részre osztja a handeket:

  • strong (AK...) 
  • pretty (9Ts...)

Weaktightok ellen felértékelődnek a pretty handek, ugyanis több value lesz a semi-blöffben mint a vbetben. Calling stationok ellen, meg nyilván a strong range értékelődik fel.
Ha egy cs-nek pozíciója van rajtunk, be kell feszülni mert nagyon nehéz dolgunk van.
A stackméretek növekedésével a pretty handekben több value lesz, és kevesebb a "strong" handekben.
Ha egy cs ül utánnunk, de deep akkor a pretty handekkel is játékba mehetünk.

Stealing with ATC (ATC: Any Two Cards)
Többször kell támadni SB-ről=BTN-ről BB-t regularoknál ha azok 40%-nál kevesebbszer védekeznek. Ha 20 alatt van a VPIP-je, akkor is ATC-al nyitni kell.

Preflop eltérések: calling & 3betting
Polarized vs depolarized 3betting
  • Depolarized range: a legjobb X% hand, AA..KK...AJs...
  • Polarized range: 2 részre osztja a range-t, egy value rangre és egy bluff range-re.
Azt, hogy melyket használjuk attól függ, hogy az ellenfelünk mennyire szeret callolni és mennyire 4betelni.
Ha 4bet/foldol az ellenfél, és sohasem callol, akkor polarizált range-t kell használni.
Akik sokat callolnak, azok ellen inkább depolarizált range kell.
Sokan többet 4betelnek oop, és többet callolnak ip. Ezért btn-ről inkább depolarizált range-el éri meg 3betelni.

Polarizált range-nél, jobb ha a blöff range-ünk állandó lapokból állnak. Tehát Q7o-t 100%-ban 3beteljük, de Q3o-t 100%-ban eldobjuk. A blöff range-ünk a call range-ünktől is függ, mert nem jó olyan lapokkal 3betelni blöffből, amelyekkel a call +EV-s lehet. Ha növelni akarjuk a blöff rangeünket, egyszerűen hozzáadunk 1 kickert, pl. K8s volt eddig leggyengébb blöff handünk, ezért hozzáadjuk K7s-et is.

A value range meghatározása egyszerű: melyek azok a handek, amelyekkel +EV az 5bet shove. Pl. ha AQ-val vagy 99-el nem biztos hogy +EV lenne az 5bet shove, akkor ezekkel csak flatcallolni kell.

Ha valaki minden 3betre dob, akkor mindegy a range, 100%-ban 3betelni kell. Ha viszont valaki sose dob, akkor nem kell blöff range.

100BB-nél a strong handek jobbak 3bet potban mint a pretty handek.

Postflop eltérések
Ne csak a standrad 2+2 ABC játékod játszd!
Ha találunk egy lyukat,  pl. túl sokat dob 2nd barrelre, akkor 100%-ban 2nd barrelezni kell ellene!

Postflop stratégia
Két típus van:
  • honestly (becsületes)
  • dishonestly (nem becsületes)
A honestly checkel ha gyenge, betel ha erős.
A dishonestly trükközni próbál, a lépése nem függ a handjétől.

Ahhoz, hogy megállípítsuk ki melyik csoportba tartozik, figyelnünk kell, de ami fontos: a hud is segítséget nyújt!
A pirossal jelzett statok a legfontosabbak ahhoz, hogy megállapítsuk postflop ki melyik kategóriába tartozik:


Azok akik becsületesek cbet-ek ellen azoknak magas a "fold to cbet"-jük, egész pontosan ~60% küröli érték, mert 3-ból csak 1x találja el őket a flop. Ezek a játékosok ellen 100%-ban cbetelni kell. Ha megadják, akkor a turn range-ük erősebb mint egy átlagos játékosé ezért turnon nem jó ötlet blöffölni, kivéve ha elég jó scare card jött. A 2nd pair típusú handeket ezen a játékosok ellen checkelni kell, potcontroll miatt. Vbetnek nincs értelme mert lightosan dobnak. A ~40% turn cbet becsületesnek számít, de figyelni kell a turn c/r %-ot is, lehetőleg ez alacsony legyen.

Hogyan lehet kiaknázni azt, ha valaki túl becsületes turnon, ezért túl sokat dob?
Válasz: preflop call, flop call, turn ha betel foldolunk / ha checkel akkor small bet.

Milyen ellenstratégiát alkalmazzunk azok ellen, akik nem becsületesek?

Ha mi vagyunk az agresszorok:
Az EQ nélküli lapokkal (pl. 44 KT2 flopon) check/foldolunk flopon.
Második párral flop cbet, turn check/call, river evaulate.
TPTK és set erősségű handekkel a flop bet/call, turn check/call vagy check/raise, river check/call AK-val és check/raise settel.
A lényeg, hogy ne agyatlanul 3 barrelezzünk a setünkel, hanem flopon gondoljuk át, ki ellen játszunk és melyik a legjobb line.
Soha ne check/foldoljuk a turnt ezek a játékosok ellen!

Ha mi vagyunk a defenderek:
Ellenfél típusa: 90% cbet flopon, 60% turnon, 60% flopon. Soha ne floatoljuk!
Az a legrosszabb ha flopon callolunk és turnon vagy riveren foldolunk. Ezért az ellenkezőjét kell játszanunk, azzá a jétékossá kell válnunk, aki turnon erős így hatalmas hiba lesz tőle a barrelezgetés. Ne valueraiseljük a flopot, hanem flatecalloljuk. Jó FE van a turn raiseben, ezért semi-blöffből érdemes callolni flopot és c/r-elni turnt.

Sok játékos flop játéka: betel airrel és erős lapokkal, közepes lapokkal (JT,99,QQ KT6 flopon) viszont checbackel, és ha turnon betelünk csak megadja. A legroszabb ilyenkor, ha blöföflünk turnben, és feladjuk riveren. Tehát vagy betelünk 2x, vagy egyáltalán nem betelünk turnben. Fishek inkább megadják a fél pot szerű beteket, regek meg inkább a nagyobbakat mert azok gyanusak.

...
...

A river freq ha 20% akkor soha sem blöfföl, ha 30 feletti, akkor sokat blöfföl.
Sok fishnek alacsony a flop fold to cbetje, és ha elcheckeljük a turnt, akkor 80% felett nyitnak riveren. Ezért ha lapunk van, akkor emiatt érdemeslehet elcheckelni a turnt.

Letöltés: The Thin Red Line - Episode One

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése